Πολιτισμός
Μια περιήγηση στα μουσεία ,τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αξιοθέατα, η γνωριμία με τα ήθη και τα έθιμά, ακόμα και η δοκιμή των τοπικών σπεσιαλιτέ μπορούν να μυήσουν τον επισκέπτη στον ιδιαίτερο πολιτισμό του νησιού.

ΜΟΥΣΕΙΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Το μουσείο των Κουφονησίων σύντομα θα λειτουργήσει στο χώρο του παλιού σχολείου και θα περιλαμβάνει τα εκθέματα που έχουν βρεθεί στο νησί από τη προϊστορική περίοδο έως σήμερα. Η Κέρος αποτελεί έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, χαρακτηριστικό του κυκλαδικού πολιτισμού. Σ' αυτό το βραχώδες σημείο του Αιγαίου ανακαλύφθηκαν τα περίφημα αγαλματίδια - σύμβολα του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού, ο Αυλητής και ο Αρπιστής (ειδώλια των μουσικών), που εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και είναι σημαντικά για τη μελέτη της θρησκευτικής ζωής των ανθρώπων αυτής της εποχής.


• top


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Σπουδαία μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί κατά τη διαμονή του στα Κουφονήσια είναι το κεντρικό και πίσω λιμάνι, το αλιευτικό καταφύγιο, το καρνάγιο, οι μύλοι και οι εκκλησίες του Αγ.Γεώργιου, του Αγ.Νικόλα και του Προφήτη Ηλία. Γραφική εικόνα του νησιού αποτελούν και οι ψαράδες στα καΐκια τους. Μια σπάνια εμπειρία για κάθε επισκέπτη είναι οι βραδιές με πανσέληνο στο νησί και κυρίως η θέα της Κέρου στο σεληνόφως. Το περίγραμμα του έρημου νησιού μέσα στην νύχτα θυμίζει σύμφωνα με τους ντόπιους ξαπλωμένο γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο. Σύμφωνα με την ίδια περιγραφή, η πρώτη πανσέληνος(γύρω στις 21 Ιουνίου) αναδύεται μέσα από τον κόλπο της γυναικείας αυτής μορφής. Στο Κάτω Κουφονήσι σημαντικό αξιοθέατο είναι η Εκκλησία της Παναγίας, ενώ στην Κέρο μπορεί κανείς εκτός από τα αρχαιολογικά ευρήματα να θαυμάσει τη μαγευτική ανατολή του ηλίου.


• top


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Στα Κουφονήσια διατηρείται η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα σπίτια, αλλά και όλα τα κτίσματα βαμμένα εξωτερικά άσπρα και γαλάζια ταιριάζουν με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και διαμορφώνουν μια παραδοσιακή και συγχρόνως παραμυθένια εικόνα. Το εσωτερικό ενός τυπικού κουφονησιώτικου σπιτιού αποτελούταν από μια κρεβατοκάμαρα, μια κουζίνα και ένα μεγάλο δωμάτιο που χρησιμοποιούταν για σαλόνι. Μια βασική κατασκευή στέγης ήταν η «Στεοσά», που ήταν φτιαγμένη από καλάμια, ξύλα, χώμα και ξύλο από φύδα που λεγόταν και «κονταρίδα.».


• top


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Προστάτης του νησιού είναι ο Άγιος Γεώργιος. Την ημέρα της γιορτής του (Δευτέρα του Πάσχα), μετά τη λειτουργία γίνεται η περιφορά της εικόνας. Ο "πανηγυράς", ένας νησιώτης ταγμένος στον Άγιο, κάνει το γύρο του νησιού κρατώντας την εικόνα στα χέρια. Οι δρόμοι από τους οποίους περνά είναι σπαρμένοι με ροδοπέταλα, ενώ όλα τα καΐκια τον συνοδεύουν παραπλέοντας την ακτή Η πομπή καταλήγει στο χωριό, οπού ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι. Προσφέρεται φαγητό- μοσχάρι βραστό, κοκκινιστό με πατάτες, πατσάς- και κρασί σε όλους τους παρευρισκόμενους. Το βράδυ το γλέντι συνεχίζεται στις ταβέρνες του νησιού.

ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  

Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Κουφονήσι προσφέρει κατάνυξη αλλά και πλούσιο νησιώτικο χρώμα. Τη Μεγάλη Παρασκευή το λιμάνι φωταγωγείται απ' άκρη σ' άκρη με δάδες, ενώ την ώρα της Ανάστασης ολόκληρο το νησί σείεται από τα Βεγγαλικά.

Το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου γίνεται η "Γιορτή του ψαρά". Οι νέοι χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και ακούγονται τα πιο γνωστά νησιώτικα τραγούδια. Προσφέρονται ολόφρεσκα ψάρια, νόστιμοι μεζέδες και ποτά σ' όλους , ενώ τα όργανα αναλαμβάνουν να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Αυτή τη νύχτα τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά και όλο το γλέντι γίνεται στους δρόμους και την πλατεία.

Ιδιαίτερο χρώμα και λάμψη δίνουν στο νησί και τα παραδοσιακά πανηγύρια. Γλέντι στήνεται, από τους εορταζόμενους στις 20 Ιουλίου, στην γιορτή του Προφήτη Ηλία και μεγάλο πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τότε όλοι οι κάτοικοι από το Επάνω Κουφονήσι πηγαίνουν με τα καΐκια στο Κάτω Κουφονήσι που βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς. Μετά τη λειτουργία προσφέρονται τοπικά εδέσματα που συνοδεύουν τις αρτοκλασίες των πιστών. Στην επιστροφή γίνεται αγώνας ταχύτητας μεταξύ των καϊκιών για το ποιο θα μπει πρώτο στο λιμανάκι του Κουφονησίου.
Τέλος, με ξεχωριστό τρόπο γιορτάζεται στα Κουφονήσια η γιορτή του Αγ. Νικολάου ,αλλά και τα Χριστούγεννα, με χαρακτηριστική στιγμή τους τα κάλαντα που ψάλλονται από τους μεγαλύτερους κατοίκους.

Η περιφορά του επιταφίου γίνεται με συνοδεία βεγγαλικών, καπνογόνων και άλλων εφέ που στήνονται στην κεντρική παραλία του χωριού.

ΠΕΡΙΦΟΡΑ EΠΙΤΑΦΙΟΥ

• top


Ο ΓΑΜΟΣ
Ο γάμος ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή του κουφονησιώτικου σπιτιού. Αρχικά γίνονταν το προξενιό και ακολουθούσε ο αρραβώνας. Μετά από λίγο καιρό άρχιζε η προετοιμασία του γάμου. Οι συμπέθεροι έβαζαν μισά-μισά τα προϊόντα τους, κρέας, γλυκά, παραδοσιακό παστέλι, ξεροτήγανα. Έβγαιναν και καλούσαν τον κόσμο στο γάμο, έπαιρναν τους μουσικούς και στη συνέχεια καλούσαν τον κουμπάρο και την κουμπάρα. Ύστερα καλούσαν το γαμπρό και τη νύφη και έμπαιναν όλοι μαζί στην εκκλησία. Το γλέντι κρατούσε δύο ημέρες. Μετά από 8 ημέρες το γλέντι του γάμου επαναλαμβανόταν. Η γιορτή αυτή ήταν γνωστή παλιότερα και ως «αντιγάμος».

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


• top